Μύρτιλο, το θαυματουργό φρούτο!

 Σε Υπερτροφές

Το μύρτιλο διαφημίζεται ως πηγή αιώνιας νιότης, θαυματουργά φυτά και φύλακες της ανθρώπινης υγείας. Οι τρέχουσες μελέτες, για τα οφέλη τους, στρέφονται σε αντιοξειδωτική δραστηριότητα, αντιγήρανση, πρόληψη καρκίνου, καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, υγεία όρασης και ουροποιητικού συστήματος. Σε μετρήσεις που έγιναν μεταξύ 40 φρούτων και λαχανικών κατέλαβαν την 1η θέση!

Θεωρείται ιερό φυτό και φάρμακο από την αρχαιότητα, συνδέθηκε με πολλές θεότητες, κυρίως με την Αφροδίτη, χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων. Στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν ένα αρωματικό κρασί “μυρτινίτης οίνος” καθώς και αρωματικό λάδι “μύρτινον έλαιον”.

Διατροφική αξία

Το μύρτιλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Είναι φτωχό σε νάτριο, λιπαρά και θερμίδες και γι’ αυτό τα μύρτιλα, εντάσσονται στις φυσικές τροφές μεγάλης ενέργειας που κρατούν το σώμα υγιές και νεανικό. Είναι κορυφαία αντικαρκινικά και αντιοξειδωτικά φρούτα. Βοηθούν σημαντικά την υγεία της καρδιάς, θωρακίζουν την μνήμη, την όραση, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία, προστατεύουν από τον διαβήτη. Επίσης, προλαμβάνουν τις λοιμώξεις, βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού, έχει αντιαιμορραγικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Τα μύρτιλα, επίσης, διατίθεται και σε αποξηραμένη μορφή μαζί με τις άλλες βιολογικές υπερτροφές μας, σε συσκευασία των 100γρ. και του 1 κιλού.

Έρευνες πανεπιστημίων

Η φυσική κατάσταση και το όριο ηλικίας των ανθρώπων που κατανάλωναν μύρτιλα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων και έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες έρευνες για τα θρεπτικά συστατικά και τις πολυποίκιλες ιδιότητές του. Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν το 1998, μετά από έρευνες πάνω στους καρπούς του μύρτιλου, στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης στις ΗΠΑ, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και σήμερα διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης.

Πανεπιστημίου Tufts

Έρευνα του μεγάλου αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts το κατατάσσει ως το υπ’ αριθμόν 1 (μεταξύ 60 φρούτων που εξετάσθηκαν συστηματικά) σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες – σχεδόν 40% περισσότερες από το κόκκινο κρασί.

Αμερικανικά Πανεπιστήμια και Οργανισμοί

Επίσης, δεκάδες έρευνες (κυρίως αμερικανικών πανεπιστημίων και οργανισμών) έχουν εξακριβώσει τις ευεργετικές ιδιότητες του blueberry στην όραση, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, στην πρόληψη των αλλεργιών, στην καταπολέμηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της αρτηριοσκλήρυνσης, στον έλεγχο της υπέρτασης κ.α. λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχουν ο καρπός και τα φύλλα του φυτού.

Περιεκτικότητα σε γλυκοζοειδή

Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε γλυκοζοειδή – και ειδικότερα η νεομυρτιλίνη – έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και προστατεύουν από την ανάπτυξη όγκων στο στομάχι, στον οισοφάγο, στους πνεύμονες, του παχέος εντέρου, του καρκίνου του στόματος, του στήθους, του προστάτη, στη μήτρα και στις ωοθήκες! Επίσης, το αφέψημα από φύλλα χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα γλυκοζοειδών και νεομυρτιλίνης (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη) είναι ένα ευεργετικό ρόφημα που βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρων στο αίμα. Επιπλέον, έχουν χρησιμοποιηθεί από παλιά για την αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσπεψίας και της ναυτίας.

Η Αγρομενελαΐς δημιούργησε το πρωτοποριακό προϊόν «Superfood Τea», το οποίο περιλαμβάνει τα αποξηραμένα πιστοποιημένα φύλλα των καλλιεργειών μας.

Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των ΗΠΑ, εκτός από τις ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, ο γευστικός σκουρόχρωμος χυμός προστατεύει επίσης από τη φθορά της μνήμης. Στα πειράματα που πραγματοποίησαν συμμετείχαν 18 εθελοντές που είχαν «πατήσει» τα 70. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες: στη 1η χορηγούσαν καθημερινά 2 κούπες χυμό μύρτιλων, ενώ στη 2η έδιναν ένα υποκατάστατο. Σε διάστημα μόλις 12 εβδομάδες από το ξεκίνημα της δοκιμής, οι εθελοντές που έπιναν χυμό μύρτιλων είχαν ήδη μεγαλύτερη ευκολία στην αποστήθιση λέξεων, ενώ συγκέντρωναν υψηλότερη βαθμολογία και στα υπόλοιπα τεστ. Ακόμη, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταθλιπτική συμπεριφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Η επιχείρηση Αγρομενελαΐς καλλιεργεί από το 2012 βιολογικό μύρτιλο. Επιλέχτηκαν οι ιδανικές ποικιλίες, για το μικροκλίμα της περιοχής μας, μετά από έρευνα και συλλογή στατιστικών στοιχείων των τελευταίων 10 ετών. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για διάθεση χονδρικής φρέσκων υπερτροφών.

Προτεινόμενα Άρθρα
Επικοινωνήστε

Δεν είμαστε online αυτή τη στιγμή. Στείλτε μας email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt
0